De 30-dagen clausule - vaarwel.nl
De 30-dagen clausule

Wat is de 30-dagen clausule?

De 30-dagen clausule is een bepaling in het testament. De clausule gaat over erven. Met de clausule regel je dat als een erfgenaam binnen 30 dagen ná jou overlijdt, de erfenis bij je eigen erfgenamen blijft en bespaar je vaak ook erfbelasting.

De 30-dagen clausule

De 30-dagen clausule is een voorwaarde om erfgenaam te mogen zijn. In het testament is aangegeven wie de erfgenamen zijn. Staat er een 30-dagen clausule in het testament? Dan zijn de personen die in het testament zijn genoemd alleen erfgenaam als ze na 30 dagen, na het overlijden van de erflater, nog in leven zijn. Overlijdt een erfgenaam binnen 30 dagen? Dan moet er gedaan worden alsof die persoon nooit erfgenaam is geweest.

De gevolgen van de clausule voor de afhandeling

30-dagen clausule

De clausule heeft gevolgen voor de afhandeling van de nalatenschap als een van de erfgenamen binnen die 30 dagen overlijdt. Die persoon is dan geen erfgenaam meer. Het deel van de nalatenschap gaat niet door naar zijn/haar kinderen. De erfenis wordt opnieuw verdeeld over de overige in het testament genoemde erfgenamen. Zij krijgen het erfdeel van de na-overleden persoon.

Dit heeft ook gevolgen voor de aangifte erfbelasting. Dat komt omdat de erfdelen wijzigen. De overige erfgenamen ontvangen opeens een groter deel uit de nalatenschap. Staat er dus een 30-dagen clausule in het testament van de overledene? Wacht dan die 30-dagen af voordat je de aangifte erfbelasting gaat doen. Dan staat vast wie de erfgenamen zijn.

Verklaring van erfrecht en de clausule

Als erfgenaam wil je graag zo snel mogelijk alles van de nalatenschap geregeld hebben. Je hebt daarom alvast een verklaring van erfrecht aangevraagd. Dan komt er een bericht waarin staat dat er een 30-dagen clausule in het testament staat. Hierdoor moet je wachten tot 30 dagen na het overlijden van de erflater. Pas dan staat vast wie de erfgenamen zijn. Na die 30 dagen kunnen de erfgenamen aangeven of ze de nalatenschap willen aanvaarden.

Waarom de 30-dagen clausule opnemen?

Deze bepaling is vooral bedoeld om te voorkomen dat de erfenis naar andere personen gaat dan je eigen erfgenamen. In het verleden zorgde het ervoor dat je geen twee keer erfbelasting betaalde.

Als er geen 30-dagen clausule in een testament staat en een erfgenaam overlijdt binnen een korte periode na de erflater, gaat de erfenis naar de erfgenamen van die persoon.

Voorbeeld

Casper overlijdt. Hij heeft zijn vrouw Inge en hun kinderen, Lotte en Mirjam, tot erfgenamen benoemd. Inge overlijdt twee weken na Casper. Inge had ook nog een zoon uit een eerder huwelijk, Rob. Zonder 30-dagen clausule gaat de erfenis die Inge van Casper krijgt door haar overlijden door naar Rob.

In oude testamenten heeft de 30-dagen clausule nog een ander voordeel. Zonder deze clausule moest er twee keer erfbelasting betaald worden.

Voorbeeld

Casper had een duur huis en veel geld op de rekening. Inge betaalt erfbelasting over het geld dat zij krijgt uit de nalatenschap van Casper. Daarna is dat geld ook een deel van haar erfenis. Na haar overlijden gaat het naar haar erfgenamen die dan nog een keer erfbelasting moeten betalen. Hierdoor wordt er dus twee keer erfbelasting betaald over hetzelfde geld.

Als er wel een 30-dagen clausule in het testament is opgenomen en een erfgenaam overlijdt binnen 30 dagen, dan is die persoon geen erfgenaam. In het testament staat wat er dan gebeurt met dit deel van de erfenis. Op deze manier komt het erfdeel niet in de nalatenschap van de overleden erfgenaam. 

Voorbeeld

Casper wil niet dat als Inge kort na hem zou overlijden, haar zoon (Rob) een deel van zijn erfenis kreeg zonder dat Inge er eerst zelf iets mee kon doen. Daarom heeft hij een testament opgesteld met een 30-dagen clausule. Nu Inge binnen 30 dagen na hem is overleden, was zij niet zijn erfgenaam. De hele erfenis gaat nu naar hun kinderen, Lotte en Mirjam. Rob ontvangt dus niets uit de nalatenschap van Casper.

Tegenwoordig staat in de wet dat als een erfgenaam binnen 30 dagen overlijdt, er geen erfbelasting betaald hoeft te worden. Zo voorkomt de wet nu zelf dat je twee keer erfbelasting moet betalen. Dit staat in artikel 53 van de Successiewet. Je hoeft dit dus niet meer expliciet in een testament op te nemen.

Op zoek naar het perfecte overzicht voor het afhandelen van Erfenis verdelen?

Doorloop dan onze gratis vragenlijst. Ontdek stap voor stap wat er op je af komt, waar je moet aankloppen en wanneer.