Site pictogram vaarwel.nl

Erven tijdens een faillissement of schuldsanering

Wat gebeurt er als ik tijdens mijn faillissement of in de schuldsanering een erfenis ontvang?

Als je tijdens een faillissement of in de schuldsanering een erfenis ontvangt, zal de erfenis naar het faillissement of de schuldsanering gaan. De erfenis gaat dan dus naar de schuldeisers.

Erven tijdens faillissement

Een faillissement is een soort beslag op jouw vermogen. Als je failliet bent verklaard, door de rechtbank, mag je niet meer over jouw eigen vermogen beschikken. Er wordt door de rechtbank een curator aangewezen. De curator is degene die jouw faillissement gaat afhandelen. Hij onderzoekt wat de schulden zijn en gaat deze zoveel mogelijk afbetalen met jouw vermogen. Hij gaat dat vermogen verkopen om jouw schuldeisers te betalen. Nadat de curator alles heeft verkocht en de schulden zoveel mogelijk heeft betaald, zal hij het faillissement afwikkelen. De schulden die na het faillissement nog open staan, blijven bestaan en moet je dus nog terugbetalen.

Erven tijdens schuldsanering

De lichte vorm van een faillissement is de schuldsanering (WSNP), en wordt ook uitgesproken door de rechtbank. Ook daarbij heb jij niet zelf de beschikking over jouw vermogen. Net als bij het faillissement moeten de schuldeisers zoveel mogelijk betaald worden. Anders dan bij een faillissement is dat, na verloop van een bepaalde periode, je de schone lei krijgt. Dat houdt in dat je de overgebleven schulden niet meer hoeft te voldoen.

Erven tijdens faillissement of schuldsanering kan wel, maar je hebt er niets aan.

Erfenis verdwijnt naar de schuldeisers

Als je tijdens jouw faillissement of schuldsanering erft, dan komt ook wat je erft in jouw vermogen terecht voor de schuldeisers. Onder dat vermogen valt bijvoorbeeld ook een erfenis of een schenking die je vóór jouw faillissement hebt aanvaard. Als je failliet bent gegaan, kun je dus niet voorkomen dat jouw erfenis terecht komt bij jouw schuldeisers. Je mag de erfenis ook niet verwerpen. Want daarmee benadeel je de schuldeisers.

Je bent tijdens een faillissement of schuldsaneringstraject niet zelfstandig bevoegd om een beslissing te nemen over de erfenis. Dat doet de curator of bewindvoerder namens jou.

Recht op erfenis

Als je vóór jouw faillissement de erfenis nog niet hebt aanvaard en dus nog geen aanspraak hebt gemaakt op de erfenis, dan beslist de curator of bewindvoerder wat hij of zij met die aanspraak gaat doen. Het recht op een erfenis valt namelijk ook in de faillissementsboedel.

Ben je erfgenaam in een nalatenschap met meer schulden dan vermogen? Dan zal de curator of bewindvoerder deze nalatenschap wel verwerpen. Dat is om te voorkomen dat er nog meer schulden bijkomen.

Mobiele versie afsluiten