Site pictogram vaarwel.nl

Hulpmiddelen terug na overlijden

Wat gebeurt er met de hulpmiddelen na overlijden?

Hulpmiddelen zijn persoonlijk en maken geen onderdeel uit van de erfenis. Ze moeten dus meestal terug. Huishoudelijke hulp stopt na overlijden. De positie van de langstlevende moet je dus goed in de gaten houden.

WMO voorziening

De overledene had een WMO-voorziening. Dat is een vorm van hulp in natura, denk aan een traplift, een Canta, een scootmobiel of rolstoel. Deze voorzieningen zijn persoonsgebonden. De gemeente voert de regeling uit. De gemeente is op de hoogte van het overlijden (immers het overlijden is gemeld aan de gemeente). De gemeente zal nu zelf verzoeken om teruggave van de voorzieningen. Er zijn voorzieningen die rechtstreeks ter beschikking zijn gesteld en voorzieningen via een leverancier.

Ook kunnen er voorzieningen zijn in de vorm van aanpassingen aan de woning. Die kunnen permanent zijn (denk aan slipvrije vloer) of tijdelijk, denk aan een valbeugel of stoel onder de douche.

Langstlevende en de voorziening

Als er een langstlevende partner is die overblijft in de woning, dan kan die soms de voorziening behouden. Ook kan het onder omstandigheden zo zijn dat deze tegen restwaarde kan worden overgenomen. Het punt is dat alle voorzieningen persoonsgebonden waren aan de overledene. De langstlevende heeft hier dus geen eigen recht op. Wil die bijvoorbeeld een traplift behouden, dan moet een nieuwe indicatie opgesteld worden.

Hulp in huishouding

Ook een hulp in de huishouding en dergelijke zijn persoonsgebonden voorzieningen. Die stoppen direct bij het overlijden (formeel de dag na overlijden). Ben je de langstlevende en heb je behoefte aan deze zorg, dan moet je een nieuwe aanvraag indienen. Doe dit zo snel mogelijk, er komt een nieuwe beoordeling. In de tussentijd heb je dus geen huishoudelijke hulp.

Afrekenen eigen bijdrage CAK

Als de overledene een eigen bijdrage betaalde dan moet die nog voldaan tot de datum van overlijden. Het kan zijn dat er teveel is betaald (bijvoorbeeld automatisch). In dat geval is er recht op teruggave. Bedragen tot € 3.500 kun je zelf terugvragen via de site van het CAK. Voor hogere bedragen moet je eerst een verklaring van erfrecht aanvragen.

Prothesen en hulpmiddelen

Hier bestaan geen regels voor. Mensen kunnen ervoor kiezen om prothesen te doneren na hun overlijden. Zo zijn er goede doelen die oude protheses naar Afrika verschepen zoals Legs4Africa, maar er zijn reeksen goede doelen, zoek op Google op: prothese doneren.

Na een crematie worden waardevolle materialen uit de as gehaald en opgehaald door hierin gespecialiseerde recyclingbedrijven.

Mobiele versie afsluiten