Site pictogram vaarwel.nl

Opslag of kluis opzeggen na overlijden

Hoe zeg je een opslag of kluis op?

De formele weg is lastig, want dan moet je aantonen dat je de rechtmatige erfgenaam bent. Dan kan met een verklaring van erfrecht. De informele manier is om het leeg te halen met de sleutel van de overledene.

Een opslag of kluis

Mensen kunnen spullen extern opslaan. Banken bieden geen kluisjes meer aan. Die dienst is overgenomen door De Nederlandse Kluis. Grotere spullen slaan mensen op in tijdelijke opslag, zoals Shurgard, Allsafe of Inboedelhotel. Wat nou als iemand overlijdt die klant is bij een dergelijk bedrijf. Hoe kom je dan aan die spullen?

Dat kan heel lastig zijn. Het zou heel handig zijn als de overledene minimaal één van de erfgenamen op het contract had opgenomen. Ook zou je vooraf een volmacht kunnen verstrekken voor toegang na overlijden. Banken hadden dat vroeger voor hun kluisjes.

Het kan ook zijn dat je niet (zeker) weet of iemand een opslag of kluis huurde. Kijk goed in de afschriften of je daar een aanwijzing aantreft.

Formeel spullen uit opslag krijgen

Omdat de verhuurders hun handen niet willen branden aan het onterecht toegang geven stellen ze vaak zware eisen. Zo vraagt Shurgard een verklaring van erfrecht. Ook de Nederlandse kluis wil een verklaring van erfrecht. Zij trekken ook de volmacht per direct in als ze op de hoogte zijn van het overlijden. Op zich is dat juridisch juist. Alleen op die manier weten zij zeker dat iemand gerechtigd is om toegang te hebben tot de spullen in de opslag. Je moet namelijk niet alleen erfgenaam zijn, je moet ook nog de erfgenaam zijn die gerechtigd is om de zaak af te handelen.

Juridisch is het zo dat niemand meer toegang kan hebben. De toegang is namelijk persoonlijk (met een persoonlijke code en sleutel). Is de huurder van de opslag niet meer in leven dan gaan de rechten van de huurovereenkomst niet zonder meer over op de erfgenamen.

Informeel spullen uit de opslag halen

Ook hier is de tip dus om de zaken bij voorkeur niet formeel te regelen. Haal de opslag leeg en zeg die op, zonder een overlijden te melden. Lukt dat niet, dan val je (helaas) terug op de formele gang van zaken.

Wat heb je nodig

Bij de meeste opslag (niet bij de Nederlandse kluis) is het slot van de huurder. Je hebt dus de sleutel van de opslag nodig. Om het complex binnen te komen heb je een persoonlijke code nodig. Zeg je op via de formele weg dan heb je in ieder geval een overlijdensakte nodig.

Mobiele versie afsluiten